Presentación del libro «Recomposicions maquíniques» (Edicions UB), de Christian Alonso

Actividades
[Llegiu en català més avall]

 

Presentación del libro Recomposicions maquíniques, a cargo de su autor, Christian Alonso, con la presencia de los i las artistas que participaron en el proyecto curatorial de título homónimo que fue acogido en Can Felipa, en 2017. ¿Qué dia tendrá lugar la presentación? Jueves 5 de diciembre, 18-21h. ¿Dónde? UB Raval (Montalegre 6), Aula 202. Libre acceso. Se sortearán 10 ejemplares entre los/las asistentes. Activitat enmarcada en el programa de estudios curatoriales On Mediation/7.

Descripción del tema del libro:

Las crisis medioambientales, sociales y políticas que caracterizan nuestro mundo contemporáneo pueden ser consideradas como consecuencia de la generalización de una subjetividad fabricada por el capitalismo de acuerdo con el axioma del beneficio económico, en la que los valores de la alteridad, la singularidad y la diferencia quedan reducidos a su mínima expresión. Con el fin de revertir esta homogeneización y empobrecimiento de las maneras de ser, Félix Guattari desarrolla la «ecosofía» como una perspectiva analítica y metodológica que se ocupa de activar una «pragmática de la existencia» en tres registros: la ecología medioambiental, la ecología social y la ecología mental. En este proyecto ético-estético, el arte tiene un papel crucial en la medida en que tiene la capacidad de transformar nuestra sensibilidad y al mismo tiempo se convierte en un catalizador, un vector, una «máquina productora de subjetividad» capaz de interrumpir las territorializaciones capitalistas y recomponer las modalidades existenciales en formaciones heterogéneas desde donde se podrían generar relaciones más sostenibles con la alteridad humana y no humana. En Recomposicions maquíniques, Christian Alonso pone a prueba las posibilidades de una concepción del arte entendida como una política de la experimentación y una pragmática ecosófica que posibilita nuevas formas de pensar, sentir y ensayar las infinitas posibilidades de la vida.

Esta publicación acompaña el proyecto curatorial Recomposicions maquíniques, que fue acogido en el Centre Cívic Can Felipa (Barcelona) del 7 de febrero al 8 de abril de 2017. Participaron los artistas The Otolith Group, Bureau d’Études, Regina de Miguel, Andrés Vial, Joana Moll, Vicky Benítez, Projecte Úter, Helen Torres, Mitra Azar, Raquel Alamo Bergström y Sergio Monje. El proyecto, a cura de Christian Alonso, ganó la convocatoria Can Felipa Arts Visuals, modalidad Comisariado.

Más info: http://caosmosis.net/Recomposicions-maquiniques-projecte-editorial

[CATALÀ]

Presentació del llibre Recomposicions maquíniques, a càrrec del seu autor, Christian Alonso, amb la presència dels i les artistes que van participar al projecte curatorial amb títol homònim, que va ser acollit a Can Felipa, l’any 2017. Quin dia es farà la presentació? Dijous 5 de desembre, 18-21h. On? UB Raval (Montalegre 6), Aula 202. Lliure accès. Es sortejaràn 10 exemplars entre els/les assistents. Activitat emmarcada en el programa d’estudis curatorials On Mediation/7.

Descripció del tema del llibre:

Les crisis mediambientals, socials i polítiques que caracteritzen el món contemporani poden ser considerades com a conseqüència de la generalització d’una subjectivitat fabricada pel capitalisme d’acord amb l’axioma del benefici econòmic, en què els valors de l’alteritat, la singularitat i la diferència queden reduïts a una mínima expressió. Per tal de revertir aquesta homogeneïtzació i empobriment de les maneres de ser, Félix Guattari desenvolupa l’«ecosofía» com una perspectiva analítica i metodològica que s’ocupa d’activar una «pragmàtica de l’existència» articulada en tres registres: l’ecologia mediambiental, l’ecologia social i l’ecologia mental. En aquest projecte ètic-estètic, l’art té un paper crucial en la mesura en què té la capacitat de transformar la nostra sensibilitat i al mateix temps esdevé un catalitzador, un vector, una «màquina productora de subjectivitat» capaç d’interrompre les territorialitzacions capitalistes i recompondre les modalitats existencials en formacions heterogènies des d’on es podrien generar relacions més sostenibles amb l’alteritat humana i no humana. A Recomposicions maquíniques, Christian Alonso posa a prova una concepció de l’art entesa com una política de l’experimentació i una pragmàtica ecosòfica que afavoreix noves maneres de pensar, sentir i assajar les infinites possibilitats de la vida.

Aquesta publicació parteix del projecte curatorial Recomposicions maquíniques, que va ser acollit al Centre Cívic Can Felipa (Barcelona) del 7 de febrer al 8 d’abril de 2017. Hi van participar els artistes The Otolith Group, Bureau d’Études, Regina de Miguel, Andrés Vial, Joana Moll, Vicky Benítez, Projecte Úter, Helen Torres, Mitra Azar, Raquel Alamo Bergström i Sergio Monje. El projecte, a cura de Christian Alonso, va guanyar la convocatòria Can Felipa Arts Visuals, modalitat Comissariat.

Més info: http://caosmosis.net/Recomposicions-maquiniques-projecte-editorial